X

Een bruiloft zit vol symboliek en tradities, die per cultuur en geloof kunnen verschillen. 


Het bekendste symbool is het uitwisselen van ringen, maar er zijn zoveel meer symbolische handelingen waaruit ik bruidsparen wil kunnen laten kiezen om hun ceremonie nóg persoonlijker te maken: 

De Zandceremonie
Een zandceremonie symboliseert op een unieke en bijzondere manier de liefde tussen twee mensen, door de vereniging van zandkorrels die nooit meer van elkaar kunnen worden gescheiden. Het is een prachtig ritueel, want ieder individu is bijzonder en speciaal. Dit wordt weerspiegelt met zand. Het mengsel van al het zand bij elkaar wordt gezien als een eenheid en de liefde van iedereen die wordt samengevoegd tot een speciale unie. 

Het is vooral bijzonder als er ook zand wordt gebruikt van de plek die speciaal voor jullie als bruidspaar is. De verschillende gebruikte kleuren zand staan symbool voor- en zeggen iets over iemand als individu.


Als bruid en bruidegom gieten jullie tijdens de ceremonie het zand in een speciale fotolijst of vaas. Als jullie kinderen hebben dan is het mooi om hen hierbij te betrekken door ook hun kleur zand (zelf) in de vaas te (laten) gieten. 

Zeker voor samengestelde gezinnen is een zandceremonie een prachtig ritueel. Door al het zand samen te voegen, ontstaat er een gemengd patroon aan kleuren. Dit is een tastbare en blijvende herinnering aan jullie trouwceremonie en de verbondenheid met elkaar.  

Zand ceremonie

Tekenceremonie op canvas
Getuigen hebben een hele belangrijke rol op jullie bruiloft, geregistreerd partnerschap of de herbevestiging van jullie ja-woord. Jullie getuigen geven aan dat zij aanwezig zijn bij jullie huwelijksgelofte en dat zij goedkeuring geven voor het voltrekken van jullie huwelijk.


Aangezien de meeste huwelijken tegenwoordig ceremonieel voltrokken worden, kun je als bruidspaar ook kiezen voor meer dan twee getuigen per persoon. Hoe waardevol is het dan om zelf als bruidspaar, samen met jullie getuigen (en eventueel kinderen) jullie handtekening te zetten op een canvas voorzien van jullie foto of tekening? Ook kunnen jullie ervoor kiezen om álle aanwezigen (iedereen is tenslotte getuigen van jullie ja-woord!) te laten tekenen op het canvas. Een uniek moment tijdens jullie ceremonie én een blijvend aandenken (tenslotte verdwijnt een papieren getekende akte meestal in de kast). 

Handfasting
Een uniek oud Keltisch ritueel waarbij jullie handen aan elkaar worden vastgemaakt. Deze worden letterlijk samen verbonden doordat er touwen of linten omheen worden gedraaid. Dit staat symbool voor de verbinding die jullie met elkaar aangaan en het samenvoegen van jullie levens en families.


Meestal zijn het dierbaren van het bruidspaar die de touwen leggen en knopen. Tijdens het handvasten kunnen jullie een persoonlijke liefdesverklaring aan elkaar geven, waarna jullie ja-woord volgt. Daarna trekken jullie de touwen aan tot een knoop met het oneindigheidsteken.