X

Een bruiloft zit vol symboliek en tradities, die per cultuur en geloof kunnen verschillen. 
Het bekendste symbool is het uitwisselen van ringen, maar er zijn zoveel meer symbolische handelingen waaruit ik bruidsparen wil kunnen laten kiezen om hun ceremonie nóg persoonlijker te maken: 

De Zandceremonie

Een zandceremonie symboliseert op een unieke en bijzondere manier de liefde tussen twee mensen, door de vereniging van zandkorrels die nooit meer van elkaar kunnen worden gescheiden. Het is een prachtig ritueel, want ieder individu is bijzonder en speciaal. Dit wordt weerspiegelt met zand. Het mengsel van al het zand bij elkaar wordt gezien als een eenheid en de liefde van iedereen die wordt samengevoegd tot een speciale unie. 

Het is vooral bijzonder als er ook zand wordt gebruikt van de plek die speciaal voor jullie als bruidspaar is. De verschillende gebruikte kleuren zand staan symbool voor- en zeggen iets over iemand als individu.

Als bruid en bruidegom gieten jullie tijdens de ceremonie het zand in een speciale fotolijst of vaas. Als jullie kinderen hebben dan is het mooi om hen hierbij te betrekken door ook hun kleur zand (zelf) in de vaas te (laten) gieten. 

Zeker voor samengestelde gezinnen is een zandceremonie een prachtig ritueel. Door al het zand samen te voegen, ontstaat er een gemengd patroon aan kleuren. Dit is een tastbare en blijvende herinnering aan jullie trouwceremonie en de verbondenheid met elkaar.  

De Roosceremonie


Denk je aan de Roos, dan denk je aan liefde. De bloem die voor liefde en romantiek staat. Elke kleur van de Roos heeft een andere betekenis. 

De roos is het eerste geschenk dat jullie elkaar geven als man en vrouw, na het geven van jullie ja-woord aan elkaar. De betekenis van een enkele roos is immers: ‘Ik hou van je’. 

Als de rozen eenmaal uitgewisseld zijn, licht ik als BABS toe dat jullie elkaar het mooiste en meest duurzame geschenk van het leven gegeven: de belofte om de rest van jullie leven te delen en zorg te dragen voor elkaar. 

Het is ook een mooi gebaar om familieleden, kinderen of getuigen te betrekken bij dit ritueel en hen de rozen te laten overhandigen of om ook hén een roos te overhandigen. 

De bedoedeling is dat de rozen worden gedroogd en zo voor altijd bewaard blijven. Op de dagen dat jullie relatie in troebel vaarwater zit, zal het een herinnering zijn aan de belofte die jullie elkaar maakten op jullie trouwdag.

Traditioneel gezien worden rode rozen voor dit ritueel gebruikt, maar alle kleuren zijn te kiezen door jullie als bruidspaar.  I.s.m. Annefleurs kan ik tevens zorgdragen voor kunstrozen.

Spirituele ceremonie

Tijdens jullie trouwceremonie geef ik aandacht aan de vier natuurelementen vanuit de natuurlijke religie. In de mythologie is namelijk het geloof dat er bepaalde krachten toegeschreven zijn aan deze vier elementen. 
Zonder zweverig te worden gebruik ik de vier elementen tijdens jullie ceremonie om jullie als (echt)paar de kracht van vuur, water, lucht en aarde mee te geven tijdens jullie huwelijk. 

Het element Vuur staat voor: kracht, moed, vitaliteit, passie, energie en transformatie binnen jullie huwelijk. Symbolen die ik hiervoor gebruik zijn vuur, kandelaars of kaarsen.

Het element Water staat voor: betekent intuïtie, emoties, zuivering en flexibiliteit binnen jullie huwelijk. Symbolen die ik hiervoor gebruik: water 

Het element Lucht staat voor: de geest, de ademhaling, de duidelijkheid, de harmonie en de communicatie binnen jullie huwelijk. Symbolen die ik hiervoor gebruik zijn veren of bellenblaas

Het element Aarde staat voor: groei, vruchtbaarheid, stabiliteit en uithoudingsvermogen binnen jullie huwelijk. Symbolen die ik hiervoor gebruik zijn stenen en zand.

Handfasting ceremonie 

Dit is een oud-Keltische manier om te trouwen, door jullie als bruidspaar letterlijk ‘aan elkaar te binden. Een soort ‘tie the knot’, dus!  
De handen worden door mij als BABS (maar dat kan ook een voor jullie dierbaar persoon in het gezelschap zijn) aan elkaar vast gebonden, waarmee jullie liefde voor elkaar wordt gevisualiseerd. 

Ook bestaat de mogelijkheid om al jullie gasten te vragen of zij een lint mee willen nemen naar de ceremonie. Tijdens de ceremonie kan elke gast een lint om de handen van het bruidspaar knopen en aan het bruidspaar een persoonlijke wens meegeven. 

Aan het eind worden alle geknoopte linten bij elkaar gebonden om zo een symbool te vormen van jullie huwelijk en alle liefde en steun van de mensen om jullie heen. 

Tekenceremonie op canvas

Getuigen hebben een hele belangrijke rol op jullie bruiloft, geregistreerd partnerschap of de herbevestiging van jullie ja-woord. Jullie getuigen geven aan dat zij aanwezig zijn bij jullie huwelijksgelofte en dat zij goedkeuring geven voor het voltrekken van jullie huwelijk.

Aangezien de meeste huwelijken tegenwoordig ceremonieel voltrokken worden, kun je als bruidspaar ook kiezen voor meer dan twee getuigen per persoon. Hoe waardevol is het dan om zelf als bruidspaar, samen met jullie getuigen (en eventueel kinderen) jullie handtekening te zetten op een canvas voorzien van jullie foto of tekening? 

Ook kunnen jullie ervoor kiezen om álle aanwezigen (iedereen is tenslotte getuigen van jullie ja-woord!) te laten tekenen op het canvas. Een uniek moment tijdens jullie ceremonie én een blijvend aandenken (tenslotte verdwijnt een papieren getekende akte meestal in de kast).