X

B(uitengewoon) A(mbtenaar) B(urgerlijke) S(tand)… een stoffig imago? Met dat vooroordeel wil ik voor eens en voor altijd afrekenen, dat hoeft het niet te zijn. Kijk die ‘gemeenteponcho’ zal ik soms wel moeten blijven dragen. Maar gelukkig heb ik zelf ook een te gekke toga op maat laten maken, daar is niks mis mee. Maar meestal vragen bruidsparen mij gewoon om iets ‘gezelligs’ aan te trekken. En voor ceremonies op Ibiza heb ik zelfs een collectie kleurrijke kaftans van the World Family Ibiza.

Je kunt het ambt natuurlijk altijd een beetje opleuken. Door onder mijn toga boots, gympen of torenhoge hakken te dragen (uiteraard altijd in afstemming met de wensen van het bruidspaar). Door het strenge witte ’befje’ weg te laten ziet het geheel er al een stuk spannender uit. Gewapend met een Macbook, een pagina op Facebook, LinkedIn, een eigen website en vliegend van Nederland naar Ibiza om huwelijken te sluiten, ben je dan toch al gauw een Trouwambtenaar 1.0 of 2.0.

Trouwambtenaar: leukste beroep van de wereld

Dus die entree dat zit wel goed. Maar dan daarna, het is toch ook belangrijk wat je te melden hebt. Jarenlange ervaring leert mij dat niemand zit te wachten op gedetailleerde beschrijvingen van de locatie, of de geschiedenis daarvan of op een anekdote uit mijn leven … neen … wat elk bruidspaar wil horen, ongeacht de leeftijd, is hun eigen verhaal mits grappig verteld. Mijn gevoel voor humor en mijn romantische geloof in de liefde helpen daar zeker bij.

In het verleden heb ik al heel wat banen versleten en als ZZp’er mag ik mijzelf gelukkig prijzen met zoveel werk als coach, trainer en interimmer. Maar het trouwambtenaar zijn dat past als een jas om mij heen, alle puzzelstukjes vallen in elkaar. Schrijven deed ik al heel lang, in dagboeken, voor feestjes en websites.
Maar de wens om op het toneel “de sterren van de hemel” te spelen kwam wel uit met dit vak. Een huwelijksceremonie is toch een beetje een kleine voorstelling zal ik maar zeggen.
Het is het leukste beroep van de wereld, niet te verwarren met het oudste beroep, niet alleen omdat het doorgaans een vrolijke dag is maar ook om alles wat ik daardoor meemaak.

Ervaring met Bridezilla

Over het algemeen zijn het leuke echtparen die bij mij terecht komen, maar zo heel af en toe zit er toch zo’n Bridezilla tussen. Het zijn ook altijd vrouwen die hier compleet in door kunnen slaan, ik ben nog nooit een Groomzilla tegen gekomen, sorry dames! Zo’n bruid is doorgaans maanden voor de datum al druk bezig om de perfecte dag te organiseren, maakt door de trouwstress haar hele complete omgeving knettergek … en helaas helaas …op de dag zelf staat ze strak van de zenuwen en vergeet te genieten van het bijzondere moment.

Of een bruid met jonge kinderen, die meer bezig is om naar haar kinderen te kijken en te wuiven in de trouwzaal, dan dat ze naar haar aanstaande man kijkt tijdens hun eigen trouwceremonie.
De speech is aan dergelijke vrouwen vaak niet besteed. Jammer want je kunt het maar één keer helemaal echt beleven. En ik zeg dan ook altijd tegen alle bruidsparen: hoe erg is het nu als er op de dag zelf iets mis gaat? Perfectie is saai, hoe leuk is het niet als het bruidsmeisje van 2 jaar de ringen netjes naar het bruidspaar had moeten brengen, maar onderweg van de zenuwen de ringen op de grond gooit met zichzelf erachteraan? Daar praten gasten nog jaren over.

Donkere wolken boven Zeeland

Ooit ook eens een heel bijzonder stel in Zeeland getrouwd, kosten noch moeite werden gespaard. Alles werd ingehuurd: een weddingplanner, de muziek, de catering, et moi, de BABS. Er werd niets aan het toeval overgelaten.

Maar ja, in het leven heb je nu eenmaal niet alles in de hand en op het moment suprême - tijdens de ceremonie in de tuin - pakten de donkere wolken zich samen en kwam de regen met bakken naar beneden. Na een onderbreking van een kwartier heb ik de speech gelukkig nog wel in een flauw zonnetje kunnen afronden.

Mooie anekdotes om te onthouden en wellicht ooit in een boekje te schrijven. Dat ga ik zeker doen! Later … in de zon onder een olijfboom op Ibiza. Voor die tijd wil ik eerst nog veel echtparen in het echt in de echt verbinden.