Trouwen in het buitenland
Wel trouwen in het buitenland, niet de administratieve rompslomp?
Jullie kunnen een speciaal ambtenaar van de burgerlijke stand meenemen voor de trouwceremonie. Deze heeft in het buitenland echter geen wettelijke bevoegdheid, daarom geven jullie elkaar het wettelijk jawoord in Nederland. Dit moet je puur zien als de 'administratieve kant' van jullie huwelijk en je kunt dit dan ook het beste zo goedkoop mogelijk houden, zonder extra toeters en bellen. Dit klinkt misschien niet romantisch, maar trouwen voor de wet is niets anders dan tegen de overheid zeggen dat je je aan de wet zult houden. Het hart van de ceremonie vindt in jullie geval in het buitenland plaats. Klinkt misschien vreemd, maar voor andere mensen is de kerkelijke ceremonie heel belangrijk en deze heeft ook geen enkele wettelijke waarde. Het gaat om jullie gevoel! Als je in het gemeentehuis een handtekening zet en verder niets bijzonders regelt, dan zal de ceremonie in het buitenland voor jullie voelen als het 'echte' huwelijk.
Nu de administratieve kant afgehandeld is, kunnen jullie eindelijk op weg naar het buitenland voor het deel waar het om draait: jullie trouwceremonie. Deze ceremonie is misschien vooral symbolisch, maar verre van nep! Hetzelfde mooie, persoonlijke verhaal over het bruidspaar en zelfs trouwaktes die symbolisch ondertekend kunnen worden, maar dan tegen het prachtige, zelfgekozen decor in het buitenland.
Uiteraard komen er wel kosten bij voor een buitenlandse trouwceremonie met ceremoniespreker. Als je net over de grens in België of Duitsland trouwt, zijn de reis- en verblijfskosten nog niet zo'n probleem. Trouw je verder weg en moet er een vliegreis aan te pas komen? Dan zul je deze kosten natuurlijk aan de trouwambtenaar moeten vergoeden. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat sommige ambtenaren niet op de dag willen vliegen dat ze ook de ceremonie moeten leiden. De verblijfsduur kan dan langer uitvallen dan jullie trouwdag alleen.
Wil jij een buitenlandse trouwceremonie? Overleg dan met de ceremoniespreker van je keuze over de kosten van de ceremonie zelf (meestal even duur als in Nederland), wie wat regelt (reis en verblijf), de verblijfsduur en wat jullie moeten vergoeden in het buitenland (reis, eventueel binnenlands vervoer, hotel etc.).
Buitenlandse bruiloft?
Hopelijk hebben we je met dit artikel overgehaald om de mogelijkheid van trouwen in het buitenland niet zomaar te verwerpen. Het hoeft niet moeilijker of duurder te zijn dan een standaardbruiloft en er is meer mogelijk dan je denkt. De opties zijn letterlijk grenzeloos!