X

Gezien het feit dat er al veel en hysterisch over Ibiza wordt geschreven, doe ik er graag nog een schepje bovenop. Is een vakantie- of trouwen op Ibiza nou nog leuk of niet? Ik bedoel… zelfs in Nederland vliegen de ogenschijnlijke Ibiza kledij en de Ibiza marktjes je om de oren.

Het is bijna niet te bevatten dat Ibiza zo’n 150.000 inwoners telt maar jaarlijks rond de zeven miljoen bezoekers trekt. En dat voor een eiland van circa 575 km (drie keer zo groot als Texel).
Toch is Ibiza al zo’n 10 jaar mijn tweede thuis. Vanaf het eerste moment dat ik aankwam op Aeroporto Ibiza voelde ik mij meteen senang. De extreem relaxte sfeer, de positieve vibe, de prachtige natuur en de vele mooie baaitjes hadden mij direct in haar greep.
Meerdere keren per jaar keer ik dan ook terug naar ‘mijn eiland.’ Als BABS sluit ik er nu zelfs huwelijken en heb ik een fijne samenwerking met diverse partners op het eiland.

Maar tsjonge jonge, de laatste jaren moet ik me bijna verdedigen (wat ik niet wil maar mezelf iets te vaak naar mijn zin tóch hoor doen) dat ik graag op Ibiza kom. Ik hekel dan ook het imago van Ibiza als ordinair vakantieparadijs en feesteiland waar tout bekend Nederland heen gaat om te zien en gezien te worden. Ik bedoel maar… zelfs Wendy van Dijk heeft haar kind vernoemd naar een rots bij het Spaanse eiland.

Maar als Ibiza-ganger hoef je helemaal niet mee te doen aan die gekte van dit magische eiland. ‘Het Ibiza Gevoel’: wat is dat nou eigenlijk en wat voor gevoel verbinden de meeste mensen aan Ibiza? Voor vele jongeren betekent Ibiza vooral non stop feesten, terwijl voor stelletjes en gezinnen vaak vooral zonnen, uitgebreid tafelen en cocktailbars op de agenda staan.

Zelf vind ik Ibiza in de zomer te heftig. Dit gezien het filerijden op het eiland, de party people in Playa d’en Bossa en St Antoni (Chersonissos en Lloret zijn er niks bij), de bedjes van 100 euri en half Nederland met een boho-hoed en hoeveelheden armbandjes waar het nomadisch volk in Oost-Afrika nog wat van kan leren.

Maar in het laagseizoen vertoef ik er graag op de mooie strandjes, de bergen in het noorden, de schattige winkeltjes, de healthy restaurants en die ongelofelijk blauwe zee met die mooie rots.

Er gaan verschillende verhalen de ronde over waarom Es Vedra (die rots in de zee met een paar geiten erop) zo bijzonder is. De een zegt dat het de rots is van de godin van Fertility en volgens anderen heeft Atlantis er een tijd doorgebracht. Het rotseiland kent, door extreem hoge concentraties van metalen en mineralen, een bijzonder zwaar magnetisch veld. Het is zelfs de derde meest magnetische plek op aarde.

Wat het ook is, de plek wordt geroemd om de speciale energie en trekt daarom altijd hordes spiri-wiri’s aan. Word je in het hoogseizoen bijna verdrukt door de rebirthende, chantende biiiiiiiijna verlichte mensen, in het laagseizoen heb je deze chakraknaller helemaal voor jezelf.

Voor mij is Het Ibiza Gevoel dat ‘alles mag en alles kan’, waarbij iedereen elkaar op een natuurlijke manier in zijn of haar waarde laat. Niemand heeft een mening over je klaar, iedereen is zo relaxt en ontspannen. Dagenlang met just rolled outta bed look hair op slippers lopen, of je juist mooi aankleden voor een hippe loungebar, alles is mogelijk! Geen regels, iedereen doet waar hij of zij zin in heeft. Dat het klimaat altijd zo fijn aanvoelt én het maar twee uurtjes vliegen vanaf Nederland is, draagt er ook zeker aan bij waarom Ibiza mijn favoriet is.

Op Ibiza word ik ook altijd ‘de betere versie van mijzelf’ doordat ik meer bewust en vrijer leef. Ik geniet enorm van de prachtige natuur, de uitdagingen in mijn werk als BABS en ik leef creatiever en gevarieerder dan in Nederland. Geen dag is hetzelfde en daar word ik heel gelukkig van.

De meeste mensen die hier wonen hebben een ander ritme dan in Nederland. Er wordt meer buiten geleefd, minder gepland en meer waarde gehecht aan wie je bent als persoon in plaats van wat voor werk je doet. Daarbij is er veel ruimte voor persoonlijke verdieping, niemand kijkt raar op als je zegt dat je naar één of andere sjamanistische ceremonie gaat!

Over ceremonies gesproken, bruiloften op Ibiza zijn echt een sprookje. En er wordt gelukkig (voor mij als BABS ook) volop getrouwd! Bijvoorbeeld in bohemian style met blote voeten op het strand. Een bloemenkrans in je haar, een fashionable jurk met mooi kant, bloemen every-where en vooral een hele relaxte, ongedwongen sfeer. Yes, you got it. We go bohemian all the way!

Maar er wordt ook veel gekozen voor trouwen in een trendy beachclub met uitzicht op zee of in een landelijke sfeer midden tussen de fruitbomen terwijl de muzikanten prachtige muziek maken op de achtergrond.  En inmiddels ben ik zelfs geboekt voor het sluiten van huwelijken in enkele mooie villa’s die het eiland rijk is, een nieuwe en vooral ook betaalbare trend.

Het maakt eigenlijk niet uit waar je trouwt, omdat elke bruiloft hier een groot feest wordt! Omdat trouwen op Ibiza voelt als een unieke ervaring om nooit te vergeten. Een feest die je zelf nooit vergeet, maar ook eentje die je gasten nooit zullen vergeten. En ik… ik glim als een glimworm dat ik als BABS een bijdrage mag leveren aan dit feestje én het mij opnieuw een goed excuus geeft om voor de zoveelste keer mijn koffertjes te pakken richting Ibiza.

Ibiza Go or no Go… kan jou en mij het eigenlijk wat schelen?! Doe – en denk allemaal lekker waar je zelf zin in hebt. Ik laat iedereen in zijn waarde en neem relaxt en ontspannen, in afwachting van mijn volgende tripje naar Ibiza, nog een nipje van mijn Sangria.

Adios Amigos, hasta pronto,

Bianca